sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Terveiset Tukholmasta (5.-7.11.)








Torstaina ehdimme ennen laivaan nousua tutustua eduskuntaan. Alueemme kansanedustajat ottivat meidät vastaan, vaikka ryhmäistunnot olivat meneillään ja iltapäivän kyselytunti jo työllistikin heitä. Utelimme valmisteilla olevasta opetussuunnitelman uudistuksesta. Saammeko lisää tunteja esim. taito- ja taideaineisiin. Valmistelu oli vielä pahasti kesken, joten emme saaneet uutta tietoa asiasta.
Kävimme myös tutustumassa Hakaniemenrannassa Cimoon (Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus). Saimme vikkejä koulun, opettajien ja rehtoreiden kansainvälistymismahdollisuuksista. Monta uutta ajatusta virisi tuleville vuosille.

Iltapäivällä suuntasimme laivalla kohti Tukholmaa Etelä-Savon rehtoreiden kanssa. Tutustuimme Tukholman ruotsinsuomalaiseen kouluun sekä ruotsalaiseen Fridhemsskolaniin.
Ruotsinsuomalaisen koulun päätavoitteena on kaksikielisyys ja suomalaisen, ruotsalaisen ja ruotsisuomalaisen kulttuurin tuntemus. Koulun perusarvot kuvasivat hyvin myös ruotsalaisen koulujärjestelmän arvoja: tiedot ja taidot, toisten ihmisten kunnioittaminen, demokratia, tasa-arvoisuus ja koulunkäynnin mielekkyys. Oppilaat käyttäytyivät erittäin asiallisesti ja keskusteleva kulttuuri oli myös opetuksessa leimallinen. Tietotekniikkaa ei juuri hyödynnetty opetuksessa. Luokissa oli korkeintaan yksi pöytäkone ja dokumenttikameroita ei näkynyt missään. Tässä asiassa ainakin olemme edistyksellisempiä Suomessa.
Luokissa oli muuten kuulosuojaimia, joita oppilas voi halutessaan käyttää hiljaisessa työskentelyssä. Pitänee siis hankkia muutamia myös meidän koulun luokkiin. Aina oppii uutta.
t. Katariina

Ei kommentteja: