keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Koulukyydityksessä käyttäytymisestä

Olemme saaneet palautetta siitä, että linja-autolla kulkevat oppilaat ovat käyttäytyneet huonosti koulukyydeissä.
Olen tänään keskustellut kyyditysoppilaiden kanssa asiasta. Tuli ilmi, että varsinkin Kokkosenlahden linja-autossa on ollut epäasiallista käytöstä jo pidemmän aikaa. Erityisesti koulun pienimmät oppilaat eivät vielä ole sisäistäneet hyvää käytöstä kulkiessaan julkisilla kulkuvälineillä.
Ennen koulun alkua ja koulun päätyttymisen jälkeen oppilas on koulumatkalla.
Koulun vastuu ei ulotu koulumatkaan.Opetusministeriön turvaryhmän lakimiesryhmä kirjoitti työryhmän yksimielisesti hyväksymään muistioon (OPM julkaisut 20:2000 s. 28) seuraavasti:

Oppilaiaiden käyttäytymistä voidaan säädellä vain kouluaikana koulussa ja koulun tilaisuuksissa koulun ulkopuolella kuten matkoilla, retkillä, leirikoulussa, tai koulutuksen järjestäjän toimesta toteutettavilla matkoilla.
Muutoin oppilaiden koulumatkat eivät kuulu koulun valvontavastuuseen eivätkä myöskään järjestyssäännön piiriin.

Pyydänkin teitä keskustelemaan lastenne kanssa käyttäytymisestä koulukuljetuksessa. Toki koulu ohjeistaa oppilaita asiassa, mutta vastuuta emme voi ottaa.

Perusopetuslain 34 §:n 1 momentin nojalla myös koulumatkalla sattuneen tapaturman hoito on oppilaalle maksutun. Tätä tapaturman hoitamisen kustannuksia koskevaa säännöstä ei saa sekoittaa koulun valvontavastuuseen, vaan kyseessä on kaksi eri asiaa.

Yhteistyöterveisin,
Katariina

Ei kommentteja: